25. september 2023

3-2-1 metoden

Når vi taler ribs eller spareribs som de populært kaldes, er der typisk 2 forskellige slags udskæringer.

  1. Kamben eller baby back ribs som de populært kaldes som er skåret af kammen og er det de fleste forbinder med rigtige ribs 
  2. Spareribs som er skåret af brystbenene. De er typisk mere kødfulde men også gerne noget federe. Desuden støder man på mere brusk ved brystben. Og er spareribs fra brystbenene trimmet flot til, kaldes de St. Louis cut. 

De kan så komme fra helt almindelige grise eller fra specielle racer som Duroc eller Iberico.

Tilberedning

Det er ikke helt ligegyldigt hvordan man tilbereder sine ribs. Om det så er baby back ribs eller St. Louis cut ribs vil det kræve tilberedning over tid for at de bliver møre. Det er meget populært at tilberede sine ribs efter 3-2-1 metoden.

Dog anbefaler vi IKKE at tilberede ribs af Iberico gris ved 3-2-1 metoden.
De vil grundet deres høje fedtmarmorering nærmest smelte væk. 

En vejledning til 3-2-1 metoden kunne være som følger: Aftenen før du skal lave dine ribs sørger du for at fjerne hinden på bagsiden af dine nu optøede ribs.

Herefter pensles benene med en sød amerikansk sennep f.eks vores egen fra Johnnys. Herefter dækkes benene med et generøst lag tør-rub. Måske vores egen Pig Powder fra Danish BBQ. Herefter pakkes de i stanniol og overnatter i køleskabet.

På selve dagen skal de i grill ved indirekte varme. Ovn kan til nøds bruges men så går man glip af røgsmagen, som er en vigtig del af spareribs. Først gives de 3 timer ved indirekte varme (110 grader) hvor du skal sørge for også at generere noget røg i grillen. Du kan med fordel sprøjte æblejuice på benene med en forstøver undervejs. Så er du ved at være klar til trin 2.

Benenes pakkes ind i stanniol eller butcherpaper. Ovenpå benene hældes lidt æblejuice og et par smørklatter ligesom man kan bruge lidt brunfarin. Herefter pakkes benene omhyggeligt ind i stanniol/butcher paper og tjek endelig at der ikke er gået hul på pakkerne.

Man kan efterhånden købe bedre/kraftigere stanniol flere steder end blot den gængse husholdningskvalitet. Den perforeres desværre meget nemt af ben f.eks. Vi anbefaler egentlig at man bruger butcher paper i stedet for stanniol, hvis man har adgang til det. Med butcher paper vil du bedre bibeholde den bark du fik lavet på dine ribs under de første 3 timer, ligesom de også bliver tilberedt mere nænsomt i butcher paper.

Så lægges de nu indpakkede ben tilbage i grill/ovn der stadig kører ved 110 grader, hvor de så tilbereder yderligere 2 timer. Nu skulle dine ben være godt møre og de er nu klar til det sidste trin.

De pakkes ud af indpakningen og pensles nu med din yndlings BBQ Sauce. Vi har et hav i shoppen. Herefter lægges de tilbage på grill/ i ovn stadig ved 110 grader indirekte. Og man bruger så den sidste tid på at ramme mørheden ligesom man kan tilføre andet eller tredje lag BBQ sovs.

Men nu kommer det allervigtigste stykke information.
3-2-1 metoden er ikke bare en idiotsikker guide du kan klemme ned over samtlige slags ribs og få samme resultat hver gang. Se det mere som en guide hvor det er vigtigt at du selv er med hele vejen og evt selv justerer op/ned på tid eller grader hvis dine ribs viser sig at være længere fremme i processen end guiden egentlig lægger op til. Er dine ribs voldsomt kødfulde kan det være de 2 timer i stanniol/butcher paper ikke er nok. Er dine ben ikke særligt kødfulde kan det være at en time i stanniol/butcher paper er mere end rigeligt.

Der er i øvrigt en joke i BBQ verdenen. Der er et sted i helvede til folk der koger sine ribs. Det er måske lige groft nok, men vi er enige. Det er synd og skam at koge sine ribs. Man mister SÅ meget saft og kraft til kogevandet som kunne være bibeholdt inde i benene.

svinekød direkte til døren?

preloader