28. august 2023

Tacos al pastor

-Af Jon Prause

En absolut favorit hos os er tacos. Ikke de små sprøde clipsagtige skaller man kunne købe da jeg var barn for mange år siden, men bløde smidige majstortillas som efterhånden kan fås mange steder eller endnu bedre laves fra bunden med relativt simple midler.

Tacos kan fyldes med alt muligt godt og det er nærmest kun fantasien, der sætter grænsen. En af mine favoritter er tacos al pastor, hvor grillet svinekød spiller hovedrollen.

Svinekød i Danmark kan hurtigt blive en tør affære, men så er det godt at nogle af de mere ambitiøse kødimportører har fået øjnene op for pata negra Iberico, spansk sortfodssvin. Her får du en helt anden mørk farve og intens smag end vi er vant til i Denmark. Kødet er meget rigt, saftigt, velsmagende og ikke mindst fedtmarmoreret og det smager rasende godt grillet.

Svinekød – pata Negra secreto

  • 1 kg. pata Negra secreto fra steak-out.dk
  • 1 tsk. stødt fennikelfrø
  • 1 spsk. Boemsen cowboy coffee rub
  • 1 spsk. Boemsen Honey dust BBQ-rub

Fremgangsmåde til svinekødet

  1. Fra Steak-out kommer svinekødet vakuumpakket på frost og tør op på ca. 1 døgn i køleskabet
  2. Da kødet er meget fedtmarmoreret, så anbefales det at fjerne det meste af overfladefedtet, der ellers har en tendens til at flamme meget op i grillen.
  3. Der ses ikke den store forskel ved at krydre med krydderier mange timer før tilberedning, med saltning af kød bliver klart bedre hvis det får nogle timer til at trække ind. Men med den anbefalede rub fra Boemsen allerede saltet, så skal den på et par timer før tilberedning, da den indeholder salten.

Den røde kål

  • 1 rød spidskål
  • 1 tsk salt
  • Saften fra 1 lime
  • 2 spsk. æbleeddike
  • 1 tsk epazote (mexicansk grøn urt)
  • 1-3 spsk. Sesamfrø

Fremgangsmåde

  1. Rød spidskål snittes så fint som muligt
  2. Tilsæt ca 1 tsk salt, saften fra 1 lime og 2 spsk æbleeddike, samt 1 tsk epazote (mexicansk grøn urt) og et par spsk. Sesamfrø.
  3. Lad det trække alt imellem ½ og 3-4 timer.
  4. Når kødet har trukket, så steges det på en varm grill til den når den rette kerne temperatur på ca. 70 grader

Guacamole 

Guacamole med granatæble
  • 3 store avocadoer
  • Saften fra 1 lime
  • 1 tsk salt
  • 1 par spsk. hakket korianderstilk
  • 1 fed presset hvidløg
  • 1 granatæble

Fremgangsmåde

  1. De 3 store avocadoer moses med saften af 1 lime, 1 tsk salt, et par spsk. hakket korianderstilk og 1 fed presset hvidløg.
  2. Inden servering drysses kernerne fra 1 granatæble over (lad dem smide væden i en si inden de kommes på, for ikke at saften ødelægger den grønne farve fra guacamolen).

Ananassalsa

Ananassalsa smager forbistret godt, men der er også lidt mere arbejde i den end i de andre dele.,

  • Ananasskiver
  • Løg
  • Grøn jalapeno
  • Saften fra ½ lime

Fremgangsmåde

  1. Ananasskiver, løg og grøn jalapeno grilles ved ret hård direkte varme.
  2. Når de forskellige dele er blevet brunet godt af og har fået nogle sorte nistre tages de af og køles ned.
  3. Når de er halvkode snittes de forskellige dele og blandes men saften fra ½ lime.

Grøn salsa

  • 1 stor dåse grønne tomatillos
  • Et par jalopeños
  • Et par løg
  • Et par fed hvidløg
  • Saften af 1 lime
  • 1 tsk salt
Den røde kål

Fremgangsmåde

  1. Gril ved høj varme grønne tomatillos sammen med et par jalopeños og et par løg samt et par fed hvidløg
  2. Når delene er kølet af, blendes det hele med saften af 1 lime samt 1 tsk salt.

Chipotlemayoen 

  • 4 spsk Hellmanns mayo
  • 1 tsk chipotle
  • 1 tsk tørret hvidløg

Fremgangsmåde

  1. Alle ingredienser blandes, heriblandt Mayo, chipotle og tørret hvidløg

Hjemmelavede tacos

  • Masa harina (Specialbehandlet majsmel)
  • Vand

Fremgangsmåde til hjemmelavede tacos

  1. Masa harina (der er specialbehandlet majsmel) blandes med vand og vejes af til ca. 40g klumper.
  2. De presses herefter ud med en tortillapresse (brug 2 halve plastikposer for at dejen ikke hænger fast i pressen)
  3. Steges til sidst på panden eller grillen.

Der findes dog også gode bud fra diverse supermarkeder, hvis man ikke har tiden eller lysten til at lave dem selv. Den nedenstående model fra Netto smager godt og har en smidig konsistens som de hjemmelavede ikke kan præstere.

Byg din egen taco

  1. Noget af det bedste ved denne type mad er at man selv kan bygge sine egne tacos
  2. Byg dem som du gerne selv vil have dem. Lav dem store eller små, stærke eller milde helt som man selv vil.
Bord med byg selv taco

preloader